Hvad er meningen?

perle i østers - måske til smertelindring   Nogle gange kan livet gøre rigtig ondt. Måske tænker du ”Hvorfor lige mig? Hvad har jeg gjort, siden jeg skal have det sådan? Har jeg virkelig fortjent dette? Det var ikke sådan, jeg havde tænkt mig, at mit liv skulle være. Bare jeg kunne ændre noget! Men det kan jeg ikke. Hvad er dog meningen med mine lidelser?”

Specielt det sidste spørgsmål er …… et godt og hensigtsmæssigt spørgsmål. For hvis du kan finde ud af med dig selv, hvad meningen med dine lidelser er – er du kommet et stort skridt i en god retning; en retning, der gør, at du bedre kan tolerere, acceptere og måske endda ind imellem finde lidt glæde midt i dine lidelser.

Den østriske psykiater, Viktor Frankl, overlevede under 2. verdenskrig et ophold i den tyske koncentrationslejr Auschwitz. Her lagde Frankl mærke til, at de fanger, der levede længst, oplevede en følelse og fornemmelse af, at der – trods deres lidelser – var en mening med deres liv. For eksempel visualiserede fangerne, hvordan – og hvor dejligt – det ville blive, når de blev frie og igen så deres kære, hvordan det ville være at vende tilbage til et godt arbejde, hvad de kunne og ville gøre for at hjælpe andre. Disse meget levende positive forestillinger gav fangerne en følelse af indre nærvær med deres kære, noget at glæde sig til, noget at leve for. Det gav mening at holde fast i livet på trods af deres situation. Visualiseringer gjorde fangerne stærkere, netop fordi de kunne se et formål og en mening med at holde sig i live. Som Friedrich Nietzsche så klogt siger: ”De mennesker, der har et ”hvorfor” at leve for, kan bære næsten et hvilket som helst ”hvordan”.” (frit oversat af mig).

spørgsmålstegn - billede  Har du gjort dig nogle tanker om, hvad meningen er med dine lidelser?

vand og sand gråt med gul sol i sigte flot billede

Prøv for eksempel at fokusere på noget, der smerter dig (fysisk og/eller psykisk).

spørgsmålstegn - billede  Spørg nu dig selv om følgende:

Hvad er meningen med mine lidelser?

Hvad er formålet med mine lidelser?

Hvad kan/skal jeg lære?

Hvad vil du ændre ved dig selv, når det ikke længere er muligt for dig at ændre på situationen?

Giv dig gerne meget god tid til at fremkomme med de svar, der er rigtige for dig.

spørg hjertet

cartoon-light-bulb-17648518   Det er i dine svar, du kan finde vækst og frihed. Når du ikke længere kan ændre en situation, er det kun dig selv, du kan ændre. Hvis du VIL!

Dine svar er de rigtige, når de giver mening og sammenhæng for dig. Uanset hvad andre måtte tænke og mene.

cartoon-light-bulb-17648518  Som du forholder dig, formes dit liv! Du har altid din menneskelige frihed til selv at vælge din indstilling. I enhver situation!

Derfor er det vigtigt, at du inde i dig selv mærker efter og bliver klar over, hvad der er værdifuldt for dig. Og forholder dig hensigtsmæssigt hertil.

Når du gør det, er det muligt at leve i overensstemmelse med det, der giver dit liv mening og værdi … også når livet er hårdt …

”Meningen med livet er … at give livet mening!” (Viktor Frankl, frit oversat af mig)

hvad visualiserer du om? Gi`r det mening?

bøger - stillisk tegning Jeg kan varmt anbefale  Viktor Frankls bog: ”Psykologi og eksistens.”, Gyldendal 2006. Lån bogen på biblioteket! Eller klik HER og se hvor du kan købe bogen billigst.

cartoon-light-bulb-17648518 Eller se et fantastisk interview (synes jeg) med Dr. Viktor Frankl. Desværre er interviewet kun på engelsk.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *